Powrót do SPISU TREŚCI

 

 

 Ratujmy się – Elementarz Medycyny Ekologicznej

 

Czterodniowa zmienna dieta rotacyjna

(Four Day Diversified Rotation Diet) [4DRD]

 

Autor: dr Józef Krop, FAAEM

 

W poprzednim rozdziale omawialiśmy zagadnienie nadwrażliwości / alergii na pokarmy. W tej części zajmiemy się metodą, jakiej trzeba użyć, by opanować ten problem. Najbardziej oczywistym rozwiązaniem byłoby unikanie pokarmów, które sprawiają kłopoty, unikając w ten sposób reakcji, jakie wywołują. Jest to bardzo skuteczne w wypadku rozpoznanej nadwrażliwości pokarmowej. Szczególnie zaleca się unikanie pokarmów paczkowanych, wysoce przetworzonych, konserwowanych i gotowych do spożycia, gdyż zawierają one dużo konserwantów, jak również często ukryte alergeny będące ich składnikami (pszenica i inne zboża, mleko, jaja, cukier, itp.). Przede wszystkim wystrzegajmy się ”czterech B”: białego chleba, białej mąki, białego (rafinowanego) cukru oraz białego ryżu. Niestety samo unikanie pewnych pokarmów zazwyczaj nie wystarcza. Dlaczego? Przypominam teorię cyklicznego uczulenia (str. 170) na pokarmy, która mówi, że zbyt częsty kontakt z jakimkolwiek pokarmem prowadzi do wystąpienia problemów związanych z uczuleniem. Jest wysoce prawdopodobne, że tak się stanie u osoby z genetyczną predyspozycją alergii, chyba że postara się wprowadzić do swojej diety większe zróżnicowanie. Kluczem do postępowania w alergii pokarmowej jest czterodniowa zmienna dieta rotacyjna, gdyż pomaga ona zapobiec wystąpieniu oznak uczulenia na nowe, inne pokarmy spożywane w nadmiarze w wyniku wyeliminowania tych, które sprawiały problem. Pamiętajmy, że w niektórych przypadkach lekarz może zalecić leczenie odczulające (metodą podjęzykową czy szczepionką) – na pewne podstawowe pokarmy – lub metodę EPD (str. 364).

 

Podstawowe zasady czterodniowej zmiennej diety rotacyjnej:

1.      pokarmy należące do różnych biologicznych rodzin rotowane są w czterodniowym cyklu,

2.      okres 4 dni zwykle jest potrzebny do strawienia pokarmu i jego całkowitego wyeliminowania z organizmu,

3.      biologiczne rodziny świata roślin czy zwierząt to grupy skupiające pokarmy o podobnych właściwościach albo składzie chemicznym, np. rodzina ptaków: kura, bażant, indyk, itd., lub rodzina traw to wszystkie zboża,

4.      w danym dniu należy jeść pokarmy tylko z wyznaczonych rodzin pokarmowych, a wrócić do nich dopiero na piąty dzień. W ciągu czterech dni bowiem nastąpi nie tylko ich strawienie, ale i wydalenie części niestrawionych, czyli całkowite oczyszczenie z nich organizmu.  Organizm od nich „odpoczywa”,

5.      aby organizmowi dostarczyć wszystkie potrzebne składniki, należy jeść w danym dniu pokarmy z każdej grupy pokarmowej.

 

Modyfikacja diety:

Przedstawiona poniżej, podzielona na poszczególne dni dieta stanowi narzędzie, które pomoże kontrolować alergie pokarmowe i zmniejszyć całkowite obciążenie organizmu. Nie jest ona jednak żelaznym kanonem. Po przetestowaniu każdy będzie miał swoją własną listę pokarmów, które sprawiają mu kłopoty. Te pokarmy należy całkowicie wyeliminować z diety na sześć miesięcy u dorosłych, a trzy miesiące u dzieci. Podobnie, jeśli na liście znajduje się coś, czego nie lubimy, nie musimy tego jeść. W miarę stosowania diety znajdziemy sposoby, by ją dostosować do swoich potrzeb. Uwarunkowane kulturowo lub osobiste preferencje smakowe mogą stanowić powód korekty diety. Jest to dopuszczalne, o ile pozostanie się przy koncepcji biologicznych rodzin pokarmów i dokona się rotacji tych rodzin co cztery dni. Poniżej podaję kilka wskazówek, które ułatwią rozpoczęcie tego zadania:

1.      modifikacja 4DRD może polegać na tym, że np. drób w jednym zestawie przypadł na dzień pierwszy i był jedzony z warzywami strączkowymi. Możemy go zestawić z jakimś innym warzywem z 3-go dnia np. kapustą, pod warunkiem, że ta rodzina warzyw nie pojawi się wcześniej niż na 5-ty dzień. Czyli zestawy podane na 1, 2, 3, 4 dzień nie są zestawami sztywnymi. Można je modyfikować, ale zgodnie z założeniem 4DRD,

2.      zmienność diety polega na tym, że jedząc co 5-ty dzień np. drób, możemy jeść kurczaka, ale korzystniej będzie jeżeli kurczak pojawi się w pierwszym i dwudziestym dniu, a w piątym zjemy bażanta, w dziesiątym, indyka a w piętnastym, kaczkę. To samo dotyczy rodzin wszystkich grup pokarmów,

3.      nie wolno natomiast w tym samym dniu spożywać pokarmów z rodzin należących do dwóch równoległych grup, np. mięsa z drobiu oraz mięsa wieprzowego albo ryby,

4.      najłatwiej utrzymać jedność w ciągu dnia w grupie mięs i warzyw. Najtrudniej natomiast w grupie ziaren (zbóż). Wprawdzie pokarmy pochodzenia zbożowego powinno się spożywać raz na cztery dni, jednak bardzo trudno zastąpić je węglowodanami innego pochodzenia, dlatego można stosować pokarmy zbożowe w dwóch dniach cyklu; w pierwszym bezglutenowe, a w drugim zawierające gluten (patrz. str. 172, 263, 265). Bezwzględnie jednak należy unikać tych potraw, które w wyniku testowania okazały się uczulające i powodowały objawy chorobowe. Można próbować zastąpić je przedstawicielami innych rodzin z tej samej grupy, np. człowiek uczulony na pszenicę musi ją całkowicie wykluczyć z jadłospisu, ale może próbować pokarmów z żyta czy z owsa,

5.      można zmieniać kolejność dni diety, ale nie wcześniej, niż po trzech miesiącach, w przypadku dziecka, a po sześciu miesiącach u osoby dorosłej,

6.      każdy dzień diety liczy się jako 24 godziny. Zamiast zaczynać dietę w porze śniadania, można ją wprowadzić podczas kolacji (co pozwala na zjedzenie pozostałej partii potrawy na obiad następnego dnia),

7.      gotując posiłki, najlepiej jest umieścić pojedyncze porcje potraw w szklanych słoikach i zamrozić je, by mieć pod ręką jako „szybkie danie” po czwartym dniu,

8.      eksperymentując z przepisami kulinarnymi, można odnaleźć radość w zamienianiu produktów żywnościowych,

9.      należy sprawdzić, czy w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością znajdują się odpowiednie produkty – takich sklepów pojawia się coraz więcej,

10.  należy spożywać jak najwięcej produktów ekologicznych,

11.  do słodzenia potraw i napojów, jeżeli to konieczne, używać należy naturalnych słodzików opisanych na str. 187. Należy je stosować zgodnie z zasadami czterodniowej diety rotacyjnej i ich przynależności do biologicznych rodzin pokarmów.

 

Poniżej przedstawiono przykłady czterodniowej zmiennej diety rotacyjnej:

 

DZIEŃ PIERWSZY – Czterodniowa Dieta Rotacyjna

 

 

DZIEŃ DRUGI – Czterodniowa Dieta Rotacyjna

 

 

DZIEŃ TRZECI – Czterodniowa Dieta Rotacyjna

 

 

DZIEŃ CZWARTY – Czterodniowa Dieta Rotacyjna

* Gwiazdką zaznaczone są potrawy niedostępne lub niejadane w niektórych rejonach Polski.

 

 

Czterodniowa zmienna dieta rotacyjna  ǀ  Łączenie pokarmów  ǀ  Dieta przeciwgrzybiczna  ǀ  Leczenie drożdżyc  ǀ  Preparaty uzupełniające – witaminy, składniki mineralne, aminokwasy  ǀ  Optymalny stan zdrowia  ǀ  Aminokwasy  ǀ  Minerały, witaminy – objawy niedoborów

 

Źródło powyższych fragmentów książki to:  Rozdział VI –  POSTĘPOWANIE ZAPOBIEGAWCZE I LECZNICZE

 

  Powrót do SPISU TREŚCI

 

NOTA PRAWNA

Publikacja niniejsza ma służyć czytelnikom wyłącznie jako źródło informacji. Zawarta w tej publikacji wiedza jest na tyle kompletna i dokładna, na ile autor był w stanie ją zdobyć. Informacje podane w niej pod żadnym warunkiem nie powinny stanowić podstawy do samodzielnego leczenia lub też zastąpić porady i nadzoru lekarza w jakichkolwiek problemach czy to zdrowotnych czy medycznych.  Przedstawione informacje nie mają charakteru porady lekarskiej.  Nie należy nigdy stosować na własną rękę opisanych tu procedur ani u siebie, ani u innych osób, natomiast przedyskutować je ze swoim lekarzem.

 

© 2008 - 2015 Copyright by dr Józef J. Krop.   Kopiowanie dozwolone pod warunkiem podania nazwiska autora i linku do naszej strony

oraz jeśli można prosimy o dodanie naszego logo.