Powrót do SPISU TREŚCI

 

 

 Ratujmy się – Elementarz Medycyny Ekologicznej

 

Łączenie pokarmów

 

Autor: dr Józef Krop, FAAEM

 

Ta metoda planowania jadłospisu opiera się na dokładnym rozważeniu, jakie kombinacje pokarmów są najlepiej trawione przez organizm człowieka. W naszym układzie pokarmowym wydzielane sążne soki trawienne (enzymy), które pomagają rozkładać zjadane przez nas pokarmy. Strawienie różnego typu pokarmów wymaga działania różnych enzymów, które z kolei funkcjonują najlepiej w określonych warunkach. Nieprawidłowe połączenia pokarmów stwarzają niekorzystne warunki kwasowo-zasadowe w przewodzie pokarmowym, zmniejszając w ten sposób naszą zdolność do trawienia pokarmów. Ponadto im lepiej strawiony pokarm, tym mniej alergii pokarmowych. Dla przykładu pokarmy bogate w białko, jak mięso, są najlepiej trawione w środowisku zasadowym. Jeśli równocześnie zjemy mięso i ryż, żaden z tych składników posiłku nie zostanie prawidłowo strawiony, ponieważ warunki optymalnego trawienia są inne dla każdego z nich.

 

W przypadku osób z alergią pokarmową, im mniejszemu stresowi poddamy już obciążony organizm, tym lepiej. Proponuję pacjentom, by przy każdym posiłku łączyli ze sobą pokarmy, wybierając je tylko ze zgodnych ze sobą grup.

 

Poniższa rycina przedstawia schemat prawidłowego łączenia pokarmów w celu osiągnięcia jak najlepszego procesu trawienia. Rycina przemawia sama za siebie. Stosując odpowiednie łączenie pokarmów zapobiega się wielu niepotrzebnym zaburzeniom trawiennym, takim jak wzdęcia, niestrawność, zaburzenia kwasowości.

 

Aby osiągnąć optymalne trawienie należy przestrzegać podane poniżej ogólne zasady:

 

·         Jeść białka i węglowodany w osobnych posiłkach.

·         Jeść tylko jedno skoncentrowane białko podczas każdego posiłku.

·         Traktować soki (owocowe lub warzywne) jako pełny posiłek.

·         Pić mleko między posiłkami lub nie pić wcale.

·         Unikać deserów.

·         Zimne potrawy (łącznie z płynami) hamują trawienie.

 

 

 

 

 

Czterodniowa zmienna dieta rotacyjna  ǀ  Łączenie pokarmów  ǀ  Dieta przeciwgrzybiczna  ǀ  Leczenie drożdżyc  ǀ  Preparaty uzupełniające – witaminy, składniki mineralne, aminokwasy  ǀ  Optymalny stan zdrowia  ǀ  Aminokwasy  ǀ  Minerały, witaminy – objawy niedoborów

 

Źródło powyższych fragmentów książki to:  Rozdział VI –  POSTĘPOWANIE ZAPOBIEGAWCZE I LECZNICZE

 

  Powrót do SPISU TREŚCI

 

NOTA PRAWNA

Publikacja niniejsza ma służyć czytelnikom wyłącznie jako źródło informacji. Zawarta w tej publikacji wiedza jest na tyle kompletna i dokładna, na ile autor był w stanie ją zdobyć. Informacje podane w niej pod żadnym warunkiem nie powinny stanowić podstawy do samodzielnego leczenia lub też zastąpić porady i nadzoru lekarza w jakichkolwiek problemach czy to zdrowotnych czy medycznych.  Przedstawione informacje nie mają charakteru porady lekarskiej.  Nie należy nigdy stosować na własną rękę opisanych tu procedur ani u siebie, ani u innych osób, natomiast przedyskutować je ze swoim lekarzem.

 

© 2008 - 2015 Copyright by dr Józef J. Krop.   Kopiowanie dozwolone pod warunkiem podania nazwiska autora i linku do naszej strony

oraz jeśli można prosimy o dodanie naszego logo.